26-01-2019

Zaterdag 26 januari ging een gemêleerd gezelschap uit Reusel-De Mierden op de koffie bij Windpark Krammer, het grootste windinitiatief van Nederland. We kregen informatie over het tot stand komen van in totaal 34 turbines van 125 hoogte (tiphoogte 179,5), gelegen op dijken in het water. Nabij gelegen plaats Oude Tonge, onderdeel van de gemeente Goeree-Overflakkee. Een windpark van en voor de regio werd ons verteld waar de natuur een prominente rol speelt, gezien de vele vogels die daar leven op het kruispunt van zoet en zout water. Een zwaluwwand in het zand werd vanwege de aanleg van het park verplaatst. Op de turbines staan camera’s. Zodra een zeearend komt aanvliegen schakelen de turbines zich in clusters uit om ongelukken te voorkomen.

Naast een fraaie presentatie en toelichting bekeek het gezelschap het park via een busrit over dijkjes van turbine naar turbine. Eén turbine bewonderden we van binnen, maar helaas niet bovenin, de strenge veiligheidsregels beletten dat. Het werken op hoogte is alleen voorbehouden aan getrainde en gediplomeerde professionals.

Onder in de turbine is het niet minder interessant, naast het geluid van de koeling zijn er veel kabels te zien, een trap maar ook een lift en vele knoppen en verspringende getallen. Tijdens het bezoek was het windkracht 8 en draaiden de moderne molens op volle toeren. Op dat moment leverde ze het maximale vermogen van 102 MW.

We probeerden een indruk te krijgen van het geluid, maar dat was niet makkelijk vanwege voorbij rijdend verkeer en de forse wind. Het leek ons mee te vallen of kwam het door de vorm van de rotorbladen die van ribbels en een ‘krul’ aan het eind waren voorzien. Stiekem afgekeken van de vleugels van een uil. Die hoor je immers niet vliegen…

Iedereen was het na afloop met elkaar eens dat het een zeer informatieve excursie was met veel interessante aspecten met een hoog gehalte zien, horen en ervaren.